Ce trebuie sa stim despre cataracta si care sunt cauzele aparitiei acesteia » Grande Optique

Ce trebuie sa stim despre cataracta si care sunt cauzele aparitiei acesteia

Cataracta este o afectiune oftalmologica ce duce la scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Aceasta poate fi congenitala sau dobandita si poate afecta nucleul, capsula sau cortexul, ele fiind cele 3 straturi ale lentilei. Cataracta poate afecta ambii ochi si poate scadea progresiv vederea, insa nu este insotita de durere.

 

Daca aceasta nu este tratata la timp poate duce la afectiuni grave. Cert este ca singura metoda de tratament atunci cand este in stadiu avansat este interventia chirugicala.

 

Cauzele cataractei sunt foarte multe, insa factorul principal poate fi determinat de varsta. Aici mai adaugam si expunerea indelungata la razele ultraviolete, la substante toxice, anumite tratamente, miopia, fumatul, alcoolul.

 

Diagnosticul de cataracta

 

Afectiunea apare atunci cand pacientul simte ca are o imbunatatire a vederii si renunta la ochelari. Insa in scurt timp, acuitatea vizuala va scadea din nou. Atunci cand pacientul trece prin aceasta perioada este important sa se prezinte la un consult oftalmologic. Chiar daca afectiunea apare in general dupa varsta de 60 de ani, nu exista o regula generala in acest sens, iar din anumite motive poate aparea si la persoane mai tinere.

 

Pasii ce trebuie facuti pentru a trata cataracta sunt: consult de specialitate, investigatii oftalmologice, operatie.

 

In timpul  consultatiei medicul de specialitate va stabili diagnosticul si implicit va recomanda ce trebuie de facut. Este important ca pacientul sa fie informat in legatura cu toti pasii pe care trebuie sa ii urmeze, inclusiv despre analizele ce vor fi efectuate, riscurile si complicatiile.

 

Pacientul trebuie sa stie ca atunci cand operatia de cataracta este amanata si nu se face in timp util acesta va avea o acuitate vizuala din ce in ce mai scazuta, operatia poate implica riscuri mai mari si va fi mai dificila, iar recuperarea este mai grea.

 

Este important sa tinem cont de aceste aspecte si sa constientizam pericolul la care ne expunem atunci cand nu ne protejam ochii.

 

Ce ati putea face pentru a preveni

 

Protejati-va ochii atunci cand sunteti expusi timp indelungat la razele soarelui, purtand o pereche de ochelari de soare. Mergeti la un consult de specialitate regulat sau atunci cand apar anumite simptome. Purtati ochelari de protectie daca lucrati in fata calculatorului. Purtati ochelarii de vedere asa cum v-a prescris medicul de specialitate.

 

In cadrul paginii noastre grandeoptique.ro gasiti o gama larga de perechi de ochelari si puteti lua legatura cu echipa noastra inclusiv pentru un consult oftalmologic de specialitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna acum!