Wishlist0
Produse

Ce sunt lentilele concave si care este diferenta intre ele si cele convexe

Ce sunt lentilele concave si care este diferenta intre ele si cele convexe

Sursa foto: Shutterstock 



Lentilele pot avea fie doua suprafete sferice, concave sau convexe, fie o fata sferica si una plana. Lentilele de ochelari concave sunt notate cu minus (-) si pot fi utilizate pentru corectarea miopiei. Acestea sunt prescrise in cazul in care imaginea se formeaza in fata retinei si determina vederea neclara la distanta. In continuare, iata care sunt caracteristicile lentilelor concave, prin ce se diferentiaza de cele convexe si cum se clasifica.

Lentile de ochelari concave

Acestea sunt divergente, ceea ce inseamna ca razele de lumina care cad pe o suprafata concava se raspandesc. In cazul ochiului miop, fasciculele se intersecteaza inaintea retinei si imaginea nu se formeaza clar. Astfel, lentila concava transforma razele paralele in raze divergente si corecteaza viciul de refractie, iar imaginea se formeaza pe retina. 


Distanta focala a acestei lentile este negativa si dioptriile sunt notate cu minus (-). Suprafata ei este mai subtire spre centru si mai groasa spre exterior. De asemenea, se face distinctia intre:

  • Lentile biconcave - ambele suprafete sunt concave;

  • Lentile plan concave - una dintre suprafete este concava, iar cealalta este plana;

  • Lentile meniscuri divergente - una dintre suprafete este curbata spre interior (concava) si cealalta este curbata spre exterior (convexa), iar efectul este de a transforma razele paralele in fascicule divergente.

Miopia

Acest viciu de refractie apare cand axul anteroposterior este mai mare (globul ocular este mai lung) sau cand corneea este prea bombata. Miopia poate fi corectata cu ochelari de vedere cu lentile concave. 


Acesta afectiune determina vederea neclara la distanta, din cauza ca lumina se intersecteaza in fata retinei, in loc sa fie focalizata pe suprafata acesteia. In plus, poate cauza dureri de cap, oboseala oculara si mijirea ochilor, in incercarea de a vedea clar obiectele aflate la departare. 


De asemenea, miopia se poate agrava odata cu trecerea timpului. Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact nu vindeca viciul de refractie, dar permite o vedere optima. In unele cazuri, se poate recurge la interventie chirurgicala pentru reducerea dioptriilor. 

Diferente intre lentile concave si cele convexe 

In timp ce lentilele concave sunt subtiri la interior si au un efect de divergenta, cele convexe au o suprafata bombata (subtire la margini si mai groasa la mijloc), iar razele paralele de lumina se modifica intr-un fascicul convergent. 


Lentilele convexe sunt folosite pentru corectarea hipermetropiei (vedere neclara de aproape), astfel incat imaginea sa se focalizeze pe retina, in loc sa se formeze intr-un punct imaginar din spatele ei. 


Acestea se clasifica in lentile biconvexe (ambele suprafete sunt bombate), plan convexe (o fata este plana, iar cealalta este convexa) si menisc convergent (o suprafata este curbata spre interior, iar cealalta spre exterior).


In plus, pentru corectarea astigmatismului se folosesc lentile cilindrice, asferice. In urma unui control de specialitate, oftalmologul pune un diagnostic si prescrie tipul de lentila adecvat defectului de vedere.

 

Sursa foto: Shutterstock 

Tipuri de lentile

Lentilele se pot distinge in functie de efectul optic (modul in care actioneaza suprafetele acestora asupra fasciculelor de lumina): concave (divergente) si convexe (convergente). De asemenea, lentilele de ochelari pot fi clasificate dupa utilizare, material si grosime.


In functie de afectiunea oculara si de modul de corectare a viciului de refractie, acestea se impart in:

  • Lentile monofocale - au aceeasi dioptrie pe toata suprafata lor si sunt folosite pentru corectarea unui singur defect de vedere (fie miopie, fie hipermetropie);

  • Lentile bifocale - au doua puncte focale (si o linie de demarcatie vizibila), astfel incat pot permite vederea clara atat de aproape, cat si la departare (prezbiopie);

  • Lentile progresive - asigura trecerea uniforma intre vederea la distanta, cea intermediara si cea de aproape; pot corecta miopia, hipermetropia si prezbiopia si asigura un confort vizual optim.


In plus, dupa materialul din care sunt confectionate, acestea se pot clasifica in:

  • Lentile din plastic (sticla organica) - sunt usoare si rezista la socuri, insa necesita tratamente antizgariere sau alt tip de protectie suplimentara;

  • Lentile din policarbonat - sunt cele mai rezistente la impact, sunt foarte usoare si pot fi utilizate atat in practicarea sporturilor, cat si de catre copii;

  • Lentile din sticla naturala - imaginea formata este foarte clara si sunt avantajoase financiar; dezavantajul acestora este greutatea mai mare si faptul ca se pot sparge mai usor.


Mai mult, lentilele se pot clasifica in functie de grosime, care este data de indicele de refractie si de dioptrii. Spre exemplu, pentru un numar mare de dioptrii, este nevoie de un indice de refractie cat mai mare, astfel incat lentila sa fie mai subtire. 


De asemenea, pe suprafata lentilelor pot fi aplicate diverse tratamente, pentru o protectie si o rezistenta indelungata, precum si pentru a obtine un confort vizual sporit: tratamente anti-reflex, de durificare (anti-zgarieturi), impotriva luminii albastre (de la dispozitivele digitale) si fotocromatice (heliomate).


Consulta medicul specialist pentru diagnosticarea afectiunii oculare si pentru prescrierea tipului potrivit de lentile. In plus, citeste recomandarile noastre legate de alegerea ochelarilor sau informatii despre diverse probleme ale ochiului. 


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs